01.
08. 2023.

Значајан успех медијских организација из Србије

На последњем Конкурсу за пројекте медијских партнерстава подржано је три пројекта у којим учествује пет организација из Србије.

Пројекти крећу с реализацијом у овој години, а реч је о изузетно великом успеху организација из Србије, будући да до сада на овом конкурсу није било успешних организација у ширем региону Југоисточне Европе.

Пројекат ”WE produce PODcasts. Cross-border Collaborative Podcast Productions”, у којем учествује Фондација Слобода Штампе, има за циљ стварање сарадничког оквира за производњу, дистрибуцију, промоцију и монетизацију новинарских подкаста, уз подршку десет партнера из различитих медија у седам европских земаља.

Организације Тим за развој и интеграције, Радио Магнум-18 и Привредно друштво BOOM93 учествују у пројекту ”New approaches for local media”, који окупља локалне медијске компаније са циљем развијања нових приступа за привлачење публике и повећање прихода од оглашавања.

Након пројекта медијске писмености који је подржан прошле године, организација Институт за медије и различитости – Западни Балкан учествоваће као партнер на пројекту ”Empowering the Youth: Strengthening Local News Media Services Through the Youth Community Journalism Initiative”. Пројекат има за циљ промовисање инклузивног и ангажованог новинарства путем укључивања младих новинарских сарадника у локалне медије. На тај начин, радиће се на повећању понуде квалитетног новинарства и интересовања за оваквим услугама међу младим генерацијама, што ће на крају резултирати одрживим пословним моделом за локалне медијске организације.

Подршка Креативне Европе овим пројектима доноси нове могућности и иновације у медијском сектору. Радујемо се њиховој реализацији и позитивним утицајима које ће имати на европску медијску сцену, а посебно смо поносни због труда који је тим Деска уложио у помоћ организацијама из Србије у 2021. и 2022. години у припремама за конкурсање.

Подели: