10.
09. 2024.

Series Rough Pitch – The Balkan Way #4: Позив за пројекте ТВ играног серијала!

МЕДИА дескови из Хрватске, Бугарске, Црне Горе, Грчке, Грузије, Мађарске и Србије организују четврто издање онлајн догађаја посвећеног ТВ серијама под називом Series Rough Pitch – The Balkan Way #4.

Овај pitshing догађај намењен је пројектима играног ТВ серијала у развоју. До осам пројеката биће представљено онлајн пред жиријем стручњака из европске аудиовизуелне индустрије (имена чланова жирија, који долазе са коподукцијских сајмова, телевизија и других институција, биће накнадно објављена). Жири ће одлучити коме иде награда од 5000 евра за даљи развој, а предвиђене су и додатне награде.

Радионицу припреме видео питчинга водиће искусне међународне туторке Валерија Рихтер (сценаристкиња) и Хелен Гранквист (продуценткиња).

Догађај се организује у сарадњи са Хрватским аудиовизуелним центром, Бугарским филмским центром, Филмским центром Црне Горе и Филмским центром Србије.

Позив је отворен за тимове и појединце из Бугарске, Црне Горе, Грчке, Грузије, Хрватске, Мађарске и Србије. Рок за пријаву је 15. октобар 2024. године до поноћи.

Учесници морају бити у могућности да присуствују радионици припреме пичинга која ће се одржати од 21. до 25. октобра ове године, док ће сам догађај бити одржан онлајн 30. октобра са почетком у 12 часова.

Како ће видео пичеви бити снимљени и достављени пре самог догађаја, сви учесници морају присуствовати радионици и бити доступни за питања чланова жирија. Учествовање на догађају није могуће без учешћа на радионици.

Материјали за пријаву на енглеском језику треба доставити на имејл адресу una@fcs.rs:

  1. Логлајн + синопсис сезоне (максимално 1½ страна + контакт подаци на ½ стране)
  2. Мудборд (највише 1 страна)
  3. Биографија + кратак биографски текст до 5 редака (максимално 2 стране)
  4. Мотивационо писмо (максимално 1 страна) – зашто ова серија, зашто ви, и ваша визија пројекта
  5. Фотографија учесника (максимално 2МБ, приложена засебно)

**Молимо приложите податке за контакт, укључујући и појединости о серији: број епизода + трајање епизода, формат, жанр, језик, развој + статус финанцирања и сви копродуценти на врху прве странице word документа.

 

Укратко о туторкама:

Хелен Гранквист и Валерија Рихтер стекле су велико искуство у међународној филмској и ТВ индустрији те су сарађивале на неколико филмских пројеката и догађаја. Заједно покривају широк распон продукције и писања играних, документарних и ТВ серија те финансирају и организују иновативне лабораторије за развој, продукцију и писање сценарија стварајући нове концепте обуке за младе таленте и искусне филмаше. Тренутно финансирају нови лабораторијски формат и иницијативу у целој индустрији која се фокусира на одрживост и нове начине приступа преко потребним променама у еко-структури начина на који развијамо, производимо и повезујемо филмове и ТВ серије с публиком.

Продуцентица Хелен Гранквист (Helene Granqvist)

Хелен је награђивана продуцентица која је радила у подручју филма и телевизије више од 30 година. Њени су филмови били заступљени на фестивалима у целом свету попут Санденса, Кана, Торонта и Сан Себастијана. Често је ангажирана као тренерица и предавачица на терену, како у Шведској тако и у иностранству. Од 2013. Хелен је председница одбора Women in Film & Television, Шведска, а од 2018. до 2023. године предсједница организације Women in Film & Television International. Чланица је Еуропске филмске академије и једна од оснивачица АРТЕФ-а (Антирасистичка радна група за европски филм). Живи у Шведској.

Сценаристица Валериjа Рихтер

Валериjа ради на међународној разини те од 1997. пише, развија и конзултира у подручјима играног филма, ТВ серија, лабораторијских иновација, развоја сценарија и pitchinga; редовито савјетује за разне фондове, догађаје у индустрији и филмске институте. Она је главна списатељица/креаторица ТВ драмске серије Next of Kin (премијера на Elisa Viideu 2022.). Валерија је развила неколико лабораторијских концепата, попут трогодишњег оснаживања нордијских жанрова за Nordisk Film & TV Фонд, POWR и EmPOWR Lab /Industry@Tallinn Baltic Event те створила концепт дизајна публике за Торино Филм Лаб, за који је радила од почетка 2008. године. Магистрирала је филм и медијске знаности, а чланица је ЕФА-е и Друштва данских књижевника. Живи у Копенхагену, у Данској.

Подели: