13.
11. 2023.

Промене у европској аудиовизуелној политици: у корак с временом

У оквиру Фестивала ауторског филма у Београду, МЕДИА Деск Србија организује округли сто на тему "Промене у европској аудиовизуелној политици: у корак с временом", који ће се одржати 28. новембра у 13ч у Прес сали МТС дворане.

Директива о аудиовизуелним медијским услугама Европске уније даје оквир за координацију националних закона о свим аудиовизуелним медијима - како традиционалним, тако и услугама на захтев. Промене које доноси тичу се, између осталог, проширења обухвата регулације на платформе за дељење видео садржаја, поједностављење начела земље порекла, повећане обавезе за промоцију европских дела и флексибилнија правила у вези с телевизијским оглашавањем.

Србија, заједно са Босном и Херцеговином, Црном Гором, Северном Македонијом и другим земљама на путу евроинтеграција, на корак је од усвајања АВМС директиве, а важно питање у том процесу је: како искористити те промене за конструктивна унапређења на локалном плану?  

Уз учешће Жули-Жан Рено (Julie-Jeanne Regnault), представнице Европских филмских агенција, Летиције Кулик (Laëtitia Kulyk), аташеа Амбасаде Француске у Србији, Фредерика Корнета (Frederic Cornet), менаџера Cinema Galeries и члана Борда директора Europa Cinemas и Мирољуба Вучковића, стручњака за међународне односе и промоцију Филмског центра Србије, у улози модератора, округли сто ће сагледати пејзаж националне аудиовизуелне полтике у циљу идентификације и вредновања стандарда у овој области, како би се препознале најнапредније праксе и указало на области где је аудиовизуелна политика још увек у заостатку у односу на савремене потребе. 

Посебна пажња биће на променљивим околностима у којима се развија аудиовизуелна индустрија, у којима се преплићу познате границе филма, телевизије, платоформи и друштвених мрежа, а где вештачка интелигенција већ игра важну улогу. 

Подели: