28.
09. 2023.

Креативна Европа подржава развој видео игара

У оквиру потпрограма МЕДИА, програма Креативна Европа, отворен је посебан конкурс за развој пројеката видео игара и имерзивних садржаја.

Циљ конкурса је да се подрже европске произвођачи видео игара, XR студији и аудиовизуелне компаније у погледу развоја видео игара и интерактивних имерзивних садржаја који имају потенцијал за глобални успех.

С буџетом од 7 милиона евра у овој години, намера је да се поспеши конкурентност индустрије на европском и глобалном плану, повећа обим производње нових садржаја и омогући заштита интелектуалне својине.

Стога пројекти могу бити усмерени ка развоју (pre-production) концепата и прототипова интерактивног сторителинга са оригиналним садржајем и/или квалитетним играчким искуством, намењених продукцији и глобалној комерцијалној експлоатацији на рачунарима, конзолама, мобилним (смарт-)уређајима, таблетима и другим технологијама.

Очекује се да пројекти допринесу повећању квалитета, привлачности и изводљивости производа у транснационалном контексту, те да ојачају позицију произвођача видео игара и компанија које стварају интерактивна и имерзивна искуства на европском и светском тржишту.

Информације о посебним условима овог позива доступне су у распису конкурса, а тим МЕДИА Деска Србија пружа бесплатну саветодавну и практичну помоћ при конкурисању установама и организацијама из Србије. Деск организује посебне догађаје у циљу појашњавања конкурсне процедуре и услова конкурса, а може се заказати и радни састанак са тимом Деска. Све активности редовно се најављују путем друштвених мрежа и њузлетера

Потпрограм МЕДИА пружа подршку организацијама које делују у пољу аудиовизуелних делатности како би се бавиле развојем, дистрибуцијом и промоцијом аудиовизуелних дела, укључујући новине које доноси дигитално окружење. Циљ је да се оснаже сарадње унутар производног ланца на европском плану како би се унапредио рад аудиовизуелних компанија и садржаја које пласирају на глобалном плану, подржали таленти и развијала публика свих узраста, а нарочито млади у Европи и шире.

Подели: