17.
01. 2023.

Баш Челик подржан на конкурсу Развој европских групних пројеката

Филмска кућа Баш челик добила је подршку за Развој европских групних пројеката (European Slate Development) у оквиру потпрограма МЕДИА. Ово је велики успех за Србију с обзиром да је овај конкурс углавом намењен земљама високог продукцијског капацитета.

Пројекти који су подржани за развој у оквиру овог пакета чине редитељи чији су претходни филмови имали јаку позицију на међународним фестивалима и тржиштима. То су следећи пројекти: 

Нови RABBITLAND долази од награђиваног редитељског дуа Ане Недељковић и Николе Мајдака: њихов први кратки филм награђен је Кристалним медведом на Берлиналу, уз бројне друге награде; њихов други филм НЕПУТОВАЊА који је такође приказан имао је престижну премијеру укључујући Берлинале, Annecu и Sundance, и био је номинован за награду Annie.

ПРИЈЕ ЉЕТА долази од једног од најпризнатијих редитеља региона: оскаровца Даниса Тановића, који је два пута освојио Сребрног медведа. Његов први филм НИЧИЈА ЗЕМЉА премијерно је приказан у Кану и освојио је Оскара за најбољи играни филм на страном језику; његови филмови ЕПИЗОДА У ЖИВОТУ БЕРАЧА ЖЕЉЕЗА и СМРТ У САРАЈЕВУ награђени су највећом наградом на Берлиналу.

БЕЛА НЕДЕЉА редитеља Бојана Вулетића, чији је први филм премијерно приказан у Карловим Варима; његов други филм, РЕКВИЈЕМ ЗА ГОСПОЂУ Ј, имао је светску премијеру на Берлинском филмском фестивалу 2017. године и освојио је преко 25 награда, био је српски кандидат за Оскара за филм на страном језику и номинован је за награду Европске филмске академије.

ЗАЛАЗАК  је први дугометражни филм признатог директора фотографије Милоша Јаћимовића са заслугама у филмовима, као што су ТИЛВА РОШ (номинован за ЕФА), ВАРВАРИ (Карлове Вари) и ОАЗА (Међународни филмски фестивал у Венецији и освојио награду Label Europa Cinemas за најбољи филм). Желимо да подржимо овог редитеља у настајању како бисмо га етаблирали у међународном фестивалском кругу.

ЗВЕЗДАНА (ЗВЕЗДАНА) је кратки филм Александре Лазаровски, која је током студија радила на неколико награђиваних кратких филмова, који су приказани на реномираним филмским фестивалима (Клермон Феран, Кан, Берлинале).



Подели: