16.
01. 2023.

Серија „Јужни ветар“ подржана на конкурсу ТВ и онлајн садржај

На последњем конкурсу ТВ и онлајн садржај МЕДИА потпрограма, српска продукција Arhangel Digotal Studios (ADS) превазишла је сва очекивања и за другу сезону серије “Јужни ветар – на граници” освојила грант од пола милиона евра као подршку продукцији серије.

Ово је незапамћен резултат и огроман успех, јер је конкурс за продукцију ТВ и онлајн садржај један од најпрестижнијих и најкомпетитивнијих, а у оквиру самог конкурса, игране драмске серије спадају у најтежи формат и подршку су освајале само копродукције земаља западне Европе са високим продукцијским капацитетима. 

На конкурс је у априлском року поднето 65 предлога пројеката, али само 45 је усвојено, због изузетно захтевних критеријума квалификације, финансијске и продукционе конструкцје, уметничког стандарда и интернационалног потенцијала, као и доприноса развоју аудиовизуелне индустрије на европском нивоу кроз постизање врхунских резултата и доприноса европским циљевима.

На крају, евалуацију је прошло 23 пројекта, а ADS је освојио грант као лидер конзорцијума у ком су и продукција Режим из Србије, копродуценти Телефилм, из Хрватске и А-ЛАБ из Италије. Копродуценти серије су и РТС и Телеком, Филм Дистрикт, и Медиа Слово.

ADS је заједно са продукцијом РЕЖИМ поставио још један рекорд, јер је „Јужни ветар“ серија први наградјени пројекат чији су главни продуценти из Србије, а мањински продуценти из ЕУ, а по правилу је на овом позиву увек супроотно, На претходном позиву у овој програмској декади (2021-2027) подржан је 31 пројекат укупно, ни један из овог региона Европе. Зато је овај резултат толико важан и апсолутно мења европску медијску сцену и усмерава пажњу на потенцијал Србије за интернационалне пројекте – ТВ серије. 

За успех апликације на овом позиву најзаслужније су продуценткиње развоја Мирјана Томић и Татјана Жежељ Гојковић, директорка ADS.

Аутор серије је Милош Аврамовић, сценариста Петар Михајловић. 

Серија је снимана преко 100 дана на локацијама у Србији, Италији, Хрватској, и граници Финске и Русије. 

У новој сезони се поред Милоша Биковића, Миодрага Ранђеловића, Јоване Стојиљковић, Александра Берчека, Микија Манојловића у главним улогама појављују и две звезде америчког континента – Алек Болдвин и Ерик Робертс. 

Нове авантуре Мараша и Баће гледаћемо од фебруара када ће премијерно бити приказане на РТС. Без сумње, друга сезона долази у никад актуелнијем тренутку, јер се прича бави борбом светских сила Русије-САД-Европе и то преко криминалних веза и корупције, око доминације над Јужним током гаса који долази из Русије у Европу, а наравно поприште је Србија кроз коју ток пролази, а интереси се сукобљаваају. Мараш се налази у сред те борбе, а шта још чека јунаке Јужног ветра са нестрпљењем ћемо сачекати да сазнамо.



Подели: