22.
11. 2022.

МЕДИА Деск Србија на 2. конференцији Мреже киноприказивача Србије

Друга Конференција Мреже киноприказивача Србије, биће одржана на Мећавнику од 24. до 27. новембра 2022. године.

Стратегије развоја биоскопа и публике, прилагођавање новим биоскпским тенденцијама и навикама гледалаца, као и преддигитализација и дигитализација биоскопских дворана неке су од главних тема овогодишње Конференције у Дрвенграду.

На Конференцији ће бити разматрано како вратити публику у биоскопске дворане, биће представљени пројекти сарадње за развој нове публике, зелене и инклузивне иницијативе, маркетиншке стратегије у дистрибуцији и приказивању домаћих филмова, дигиталном маркетингу, методе уређивања филмских програма у биоскопима, као и преддигитализација и дигитализација биоскопских дворана.  Циљ Конференције је да се пронађу нова практична решења и иновативни приступи у развоју домаће филмске публике, као и да учесници поделе своја искуства и праксе, који ће помоћи да се унапреде биоскопи у градовима широм Србије, као и дистрибуција српског филма.

Такође, у оквиру конференције, МЕДИА Деск Србија организује мастерклас са Аленом Мунитићем на тему развоја филмске публике. Ален Мунитић је директор Фестивала медитеранског филма у Сплиту. У филмској индустрији почео је да ради 2004. године као асистент продукције на многим фестивалима као што су Мотовун, Загреб филм фестивал, ZagrebDox, Анимафест. Покренуо је Медитерански филмски фестивал у Сплиту 2008. године и у последњих 8 година ФМФС је постао најпосјећенији културни догађај у Сплиту. Године 2012. покренуо је још један пројекат, „Кино Медитеран“ (Cinema Mediterranean) са циљем ревитализације старих биоскопа на хрватским острвима и другим малим приморским градовима. Данас је 26 градова део овог пројекта, а пројекат је у претходних неколико година успео да дигитализује 6 биоскопа.

Поред Алена Мунитића успешне праксе представиће и Камен Балкански испред МЕДИА Деска Бугарска и Грегор Јанежич испртед Мреже киноприказивача Словеније. 

Култура деск Србија представиће конкурс „Пројекте мале, средње и велике сарадње“ који су отворени до 23. фебруара 2023. године.

На Конференцији ће учествовати приближно 100 филмских професионалаца: чланови Мреже киноприказивача Србије, дистрибутери, продуценти, редитељи, стручњаци из области преддигитализације и дигитализације биоскопских дворана, као и гости из региона и Европе, који ће поделити своја искуства и примере добре праксе.

Треба истаћи и то да је Мрежа киноприказивача Србије пред другу Конференцију постала богатија за још два члана. То су Центар за културу „Сава Дечанац“ Лепосавић и Дом културе Пирот. Прошле године у ово време Мрежа је обухватла 28 градова, 31 биоскоп, 35 екрана. Данас је тај број порастао на чак 42 града, 45 биоскопа и 48 екрана.

Конференција Мреже киноприказивача Србије одржава се уз подршку Министарства културе Републике Србије, Филмског центра Србије и МЕДИА Деска Србија.



Подели: