02.
07. 2024.

У виминацијуму представљено 12 успешних прича

Годишње окупљање добитника грантова у 2023. години под називом “Од идеје до Креативне Европе” одржано је 24. јуна у археолошком парку Виминацијум у склопу фестивала савременог плеса Dancing Histor(y)ies, подржаног као large scale пројекат у оквиру позива “Европски пројекти сарадње” програма Креативна Европа.

Овај годишњи сусрет окупио је 13 различитих организација и институција које су добиле подршку кроз програм Креативна Европа (Пројекти сарадње и Промет европских књижевних дела) као и представнике/це културног сектора из Браничевачког округа који су имали прилику да чују ове успешне приче. Циљ окупљања био је умрежавање, међусобно представљање пројеката и дељење идеја, као и промоција активности и пројеката потенцијалним апликантима/кињама. Учесници/це су се најпре детаљније упознали са програмом Креативна Европа кроз статистички преглед и анализу резултата у 2023. години, након чега је уследила презентација пројеката и округли сто на коме су учесници и учеснице продискутовали о изазовима, поделили примере добре праксе и разменили искуства. Завршни део програма укључио је плесну радионицу, обилазак Виминацијума и присуствовање плесним представама у оквиру фестивала.

Учесници догађаја ове године били су:

Археолошки институт у Београду, Београд
Балканолошки институт САНУ, Београд
Универзитет у Београду - Филозофски факултет, Београд
ДАХ ТЕАТАР, Београд
МИКСЕР удружење, Београд
Green Art Incubator (Удружење радна организација), Београд
Инжењери заштите животне средине, Нови Сад
ASSITEJ Србија, Београд
Студентски културни центар Нови Сад
Европски центар за права Рома, Нови Сад
Контраст издаваштво, Београд
Издавачка кућа Хеликс, Смедерево
Блум издаваштво, Београд

Showcase догађај “Од идеје до Креативне Европе” ове године угостио је вишеструки добитник подршке кроз програм Креативна Европа - Археолошки институт у Београду.

 

Подели: