24.
04. 2024.

Одржана конференција „Политике децентрализације културе у Србији”

У среду, 24. априла, Деск Креативна Европа Србија реализовао је конференцију под називом „Политике децентрализације културе у Србији” у сарадњи са градом Ужицем, престоницом културе Србије 2024. године и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Конференција је организована са циљем да се кроз презентацију иновативних домаћих и европских програма, културних политика и примера добре праксе промовишу могућности за развој локалних културних политика и децентрализацију културе у Србији. У оквиру три програмске целине, представљена су три програма за финансирање пројеката у култури које реализује Министарство културе Р. Србије: „Престоница културе Србије“, „Градови у фокусу” и „Креативна Европа”.

Догађај је окупио више од 50 представника/представница локалних управа задужених за културу и локалних институција културе из целе Србије.

Конференцију су отворили Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица, Марко Томашевић, заменик генералног секретара за заступање чланства СКГО и Вук Радуловић, руководилац Деска Креативна Европа Србија при Министарству културе Р. Србије.

Поздрављајући присутне госпођа Раковић Радивојевић је поводом програма „Престоница културе Србије” и улоге коју има у децентрализацији културе изјавила следеће: „Пројекат Министарства културе Републике Србије, који је покренула министарка културе и потпредседница Владе Републике Србије, Маја Гојковић, са својим тимом, од капиталног је значаја и дугорочно изузетно важан за децентрализацију културе јер се, систематичним, темељним и добро установљеним и утврђеним критеријумима бира град који, у једној календарској години носи важну, захтевну и одговорну титулу – титулу Престонице културе Србије. Примењујући смернице Министарства културе, учећи из примера града Чачка, размењујући искуства са њима, кретали смо се ка унапређењу  квалитета културног живота наше локалне самоуправе, покретању културног, уметничког и туристичког развоја кроз активирање постојећих и осмишљавање нових уметничких програма традиционалних и савремених форми, оживљавању постојећих институција културе, али и покретању нових и савремених културних и инфраструктурних пројеката.”  

Марко Томашевић, заменик генералног секретара за заступање СКГО истакао је да ова организација активно ради на подршци локалној самоуправи у области културе, у првом реду заступањем локалних власти у процесу израде националних прописа и докумената, пружањем подршке у оквиру међународне сарадње у области културе, као и јачањем капацитета запослених у јединицама локалне самоуправе који се баве културом, односно сарадњом са организацијама цивилног друштва: „Према подацима са којима располажемо, примећена је тенденција раста финансијских издвајања локалних власти за културу, па је тако у 2022. години издвојено око 21 милијарди динара, односно око пет одсто буџета градова и општина Србије, при чему је 90 одсто тога из сопствених буџетских средстава“.

Томашевић је нагласио да је потребно додатно ојачати локалне власти да активније и ближе сарађују са представницима својих заједница и организација цивилног друштва на истраживању могућности и изради пројеката у којима би њихово културно наслеђе било ресурс и инспирација за аплицирање на конкурсе за сродне области као што су: туризам, иновације, рурални развој, одрживост, развој предузетништва и омладинска политика.

Вук Радуловић, руководилац Деска Креативна Европа Србија, поред иницијалног обраћања, отворио је и први програмски темат „Престоница културе Србије” - главни пројекат Министарства културе Р. Србије посвећен развоју капацитета локалних самоуправа у домену културе, а затим је уследила панел дискусија „Престоница културе Србије - јуче, данас, сутра” на којој су учествовали Предраг Живковић, програмски координатор пројекта „Чачанска родна” 2023, Бранислав Митровић, руководилац пројекта „Ера културе“, Ужице 2024 и Ана Будаи, пројектна менаџерка пројекта „Меандри града – токови културе“, Зрењанин 2025.

Имајући у виду да је децентрализација културе један од стратешких циљева културне политике Владе и Министарства културе, Вук Радуловић је изјавио да је идеја да се кроз овај догађај градовима и општинама учине видљивим све прилике за развој локалне инфраструктуре, програма и капацитета у култури: „Стављајући у фокус ова три програма које спроводи Министарство културе Р. Србије желимо да утичемо на развој капацитета локалних самоуправа у домену културе, да праксу аплицирања на доступне конкурсе, којих је само у оквиру програма Креативна Европа 20 годишње, пренесемо на што више градова и општина те да кроз примере добре праксе из Чачка и Ужица, градова који су носиоци титуле престонице културе Србије, али и Параћина, Новог Пазара, Осечине, Кикинде, Деспотовца, одакле долазе добри примери пројеката који су добили средства у оквиру позива за инфраструктурне пројекте „Градови у фокусу”, инспиришемо и мотивишемо и друге општине у Србији. Примера ради, када су у питању инфраструктурни пројекти, за последњих неколико година урађено је 109 објеката широм Србије како би се децентрализацији културе приступило на стратешки начин и омогућило становницима и ван Београда и Новог Сада да једнако конзумирају културу”.  

Бранислав Митровић, координатор и менаџер пројекта „Ужице – Престоница културе Србије”, овом приликом је рекао да је изузетан тренутак одржавања конференције која за тему има децентрализацију културе и није случајно да се одржава у моменту када је град Ужице Престоница културе Србије. Оно што јесте порука данашње конференције и порука пројекта Престонице културе Србије јесте да култура није елитна категорија, подједнако је доступна и потребна и грађанима ван Београда и данашња конференција има за задатак да помогне локалним самоуправама да учине културу доступнијом и малим срединама. Митровић је истакао да и од наших грађана стиже повратна информација, која говори да град Ужице није само Престоница културе, већ у више сегмената показује да је за кратко време промењен наратив о култури, институционалне навике, али и улагање у инфраструктурне просторе који ће и после Престонице културе Србије остати суграђанима на коришћење. 

Друга програмска целина осврнула се управо на успешне пројекте финансиране у оквиру конкурса „Градови у фокусу”, годишњег конкурса за финансирање инфраструктурних пројеката у домену културе. Учесници на панел дискусији, Ненад Јевтић („Параћин град стакла”), Дениса Цурић („Унапређење културне инфраструктуре”) из Новог Пазара, Ана Васиљевић („Културно срце Подгорине”) из Осечине, Марко Марковљев („ЈАКИ”) из Кикинде и Горан Милојковић („Деспart”) из Деспотовца закључили су да је да је подршка Министарства културе кроз овај конкурс значајна, јер омогућава неопходне просторне предуслове за рад и стварање локалних актерa из културе, а тиме и већу доступност садржаја члановима заједнице.

Програм „Креативна Европа” представио је Бојан Милосављевић, пројектни менаџер Деска Креативна Европа Србија, уводећи у тему кроз примере добре праксе пројеката децентрализације културе из држава Европске уније подржаних кроз програм Креативна Европа, да би кроз последњу панел дискусију били представљени пројекти организација ван Београда који су реализовани кроз овај програм. Учесници у овом панелу Никола Пантелић (Народни музеј у Крушевцу), Бобан Стефановић (Културни центар Горњи Милановац) и Сања Тошић (Клуб за оснаживање младих 018 Ниш) поделили су са присутнима своја искуства са апликацијом и реализацијом пројеката кроз програм Креативна Европа.

Догађај је послужио и као добра прилика да се окупљенима представи идеја и иницијатива за формирање мреже градова и општина за културу на нивоу Србије са циљем побољшања комуникације и протока информација, као и успостављања нових и одрживих партнерстава.

 

Подели: