05.
04. 2024.

Проглашени добитници Награде Европске уније за књижевност – EUPL 2024

Theis Ørntoft из Данске добитник је овогодишње награде Европске уније за књижевност за роман Јордиск. 

Међународни жири састављен од седам писаца објавио је 4. априла 2024. године на сајму књига у Бриселу име добитника Главне награде и пет специјалних награда међу 13 номинованих кандидата за награду Европске уније за књижевност (EUPL). Ова награда  одаје признање новим писцима белетристике Европске уније и шире. 

Пет специјалних награда ове године додељено је следећим ауторима:

  • Бугарска – Тодор Тодоров, Хагабула, издавач: Јанет 45
  • Исланд - Марија Елисабет Брагадотир, Сапуфуглинн, издавач: Уна утсолхус
  • Холандија – Шолех Резазадех, Ик кен еен берг дие оп ме вацхт, издавач: Амбо|Антхос
  • Немачка - Дениз Утлу, Ватерс Меер, издавач: Сухркамп
  • Словенија – Тина Вршчај, На кланцу, издавач: Цанкарјева заложба

У EUPL 2024. године учествовало је 13 земаља: Албанија, Бугарска, Данска, Немачка, Мађарска, Исланд, Летонија, Малта, Холандија, Португал, Србија, Словенија, Тунис.

Испред Србије номинован је Бојан Кривокапић и роман „Вила Фазанка”.


„Сви овогодишњи номиновани радови показују богатство и разноврсност европске књижевности. У Европској комисији, поносни смо што подржавамо награду која помаже талентованим европским ауторима да се повежу са читаоцима широм света кроз превод и промоцију. Настављамо да славимо нашу разнолику европску књижевност!", рекла је Илиана Иванова, комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе.

Номинованим ауторима биће омогућена континуирана промоција на европском нивоу, што ће омогућити стицање шире и међународне читалачке публике, ван националних и језичких граница. Овогодишњи номиновани радови показују велику разноликост језика, прича и гласова и савршено илуструју све оно за шта се залажу Европска унија и Креативна Европа: отвореност и подршка језичкој разноликости унутар и ван ЕУ, кажу организатори.


Награда Европске уније за књижевнос има за циљ да промовише промет књижевности у Европи и подстиче веће интересовање за национална књижевна дела. У питању је годишња иницијатива за признање најбољих нових књижевних талената широм Европе која истиче богатство савремене европске књижевности, скрећући пажњу на јединствено културно и језичко наслеђе континента. Награда се додељује ауторима из земаља учесница програма Креативна Европа, а спроводи је конзорцијум који чине Федерација европских издавача (ФЕП) и Међународна и европска федерација продаваца књига (ЕИБФ).

Извор

 

 

Подели: