30.
03. 2024.

Одржана најавна конференција пројекта Dancing Histor(y)ies

У петак, 29. марта у Археолошком парку Виминацијум одржана је уводна конференција за најаву првог интернационалног фестивала савременог плеса Dancing Histor(y)ies подржаног кроз програм Креативна Европа. 

Основни концепт пројекта је креирање плесних представа инспирисаних локалним заједницама и археолошким налазиштима у неколико држава Италији (Тарос и Остија Антика), Шпанији (Мерида), Грчкој (Волос), Србији (Виминацијум), а учествују плесне трупе из Шведске, Чешке, Пољске, Мађарске, Португала, Бугарске и са Кипра.


Као једна од активности на пројекту, у Археолошком парку Виминацијум у периоду од 24. до 26. јуна 2024. године, биће реализован први међународни фестивал савременог плеса под слоганом ReMOVING Borders на коме ће се представити плесне трупе из Бугарске, Шведске и Чешке.


О пројекту

„Овај фестивал неће бити само још једна манифестација, он ће бити револуционаран. Слоган „Померање граница" одражава нашу разноликост и одлучност да се храбро корача ка новим видицима уметности и културе. Ми не пратимо трендове, ми их поставламо. Први Dancing Histories - ReMoving Borders фестивал је окупио најзначајније уметнике и кореографе из целог света, како би представили своја дела инспирисана локалним културним наслеђем, у најчистијем облику на неким од најзначајнијих европских археолошких локалитета. Ова разноликост није само одраз богатства културе, већ и прилика за ново искуство и учење нових ствари.”

Др Љубомир Јевтовић, асистент менаџера пројекта и научни сарадник Археолошког института је на конференцији нагласио да је специфичност овог пројекта у томе што повезује савремени плес, археолошка налазишта и локалне заједнице широм Европе. Др Јелена Анђелковић Грашар, менаџерка пројекта и виши научни сарадник Археолошког института, указала је да ће пројекат Dancing Histor(y)ies, надовезујући се на Виминацијум Фест, допринети да Виминацијум постане фестивалско место целих десет дана и подсетила је на програм фестивала:

  • 24. јун, наступ плесне групе 420PEOPLE, Чешка
  • 25. јун, наступ Дерида плесног центра, Бугарска
  • 26. јун, наступ плесне групе Il Dance, Шведска

Вук Радуловић, руководилац Деска Креативна Европа Србија, објаснио је колико је важан програм Креативна Европа за све институције, заједнице и појединце који делују у домену културе у Србији, те навео да је у протеклој години кроз програм Култура подржано 26 организација у 22 пројекта у укупном износу од 1.5 милиона евра, док је целокупна културна сцена у Србији само у 2023. години, подржана са више од 3 милиона евра. Као једну од предности овог пројекта, истакао је начин на који пројекат повезује савремено стваралаштво и културно наслеђе и могућност да се локалне организације из Србије позиционирају на европској мапи.

 

Живко Жељасков, кореограф плесне групе „Дерида” из Бугарске, партнера у пројекту, навео је колико је важан процес ко-креације са локалним заједницама, кроз нематеријално наслеђе и археолошким локалитетима са специфичним објектима, предметима и историјом налазишта у процесу настајања јединствених кореографија, које ће бити специфичне за сваки од локалитета укључених у овај пројекат: Виминацијум (Србија), Тарос и Остија Антика (Италија), Мерида (Шпанија) и Волос (Грчка).

На крају Предраг Пауновић, координатор фестивала, указао је на значај на који се пројекат обраћа локалној заједници не укључујући их само као посматраче већ креираних садржаја, већ допушта интеракцију и активно укључивање чиме се знатно унапређује дијалог на релацији заједница – наслеђе. Своје обраћање завршио је позивом свима да дођу на фестивал који ће за сву публику бити бесплатан.

 

 

Подели: