29.
03. 2024.

Culture Moves Europe - резултати другог позива за организацију резиденција

Резултати позива Culture Moves Europe / Култура покреће Европу су стигли. Одабрано је 114 резиденцијалних пројеката широм земаља Креативне Европе.

У оквиру овог Позива  три организације из Србије добиле су подршку: Хартефакт фондација, стрип удружење „Биберче” и „Ансамбл Студио 6".


Хартефакт фондација усмерена је на пружање подршке у разноврсним областима социјалног ангажовања, уметности и истраживања, за групе и организације које негују критичко промишљање, нарочито оне који су посвећени темама и приступима који нису довољно заступљени или се сматарају страним.

Удружење љубитеља девете уметности „Биберче” је  невладина организација из Мишара основана 2013. године са идејом промоције стрип уметности.

Колектив за промоцију савремене музике „Ансамбл Студио 6" окупља музичаре који се активно баве граничним праксама у савременој музици (композиција-импровизација) и заговара континуирану подршку ауторкама у савременој музици, као и родну равноправност међу извођачима на својим годишњим програмима.


На другом позиву Culture Moves Europe који је затворен 16. јануара 2024. године, изабрано је 114 организација, за које је издвојено више од 1,8 милиона евра, а према одабраним пројектима 449 уметника и културних професионалаца имаће прилику за резиденцију. У односу на први позив, одабрани пројекти ће се одржати у 35 различитих земаља Креативне Европе, укључујући Мартиник, један од најудаљенијих региона ЕУ, а по први пут резиденцијални пројекти Culture Moves Europe биће одржани и у Албанији, Босни и Херцеговини и Тунису.

Визуелна уметност, музика и сценска уметност су домени у којима је највише одабраних пројеката, док су теме културно наслеђе, дизајн и модни дизајн, књижевност и архитектура заједно заступљене у нешто више од 30% одабраних пројеката. За 95% одабраних организација, ово је први пут да су добиле подршку кроз позив Culture Moves Europe.
Одабране организације имају рок до 15. јуна да потврде имена уметника које позивају, а први пројекти би могли да почну са реализацијом већ почетком априла.
За уметнике који су заинтересовани за учешће у тим пројектима, 5. и 12. априла биће организоване онлајн match-making сесије у циљу повезивања са организацијама домаћинима. Уколико сте заинтересовани испуните Формулар за пријаву на ове сесије.


Тренутно је (до 31. маја 2024. године) отворен позив за индивидуалну мобилност у оквиру Culture Moves Europe позива. Кроз индивидуалну мобилност пружа се подршка уметницима и културним професионалцима да спроведу пројекат са партнером по свом избору у другој земљи Креативне Европе. Позив је отворен за појединце и групе до 5 особа, који желе да реализују пројекте у трајању од 7 до 60 дана за појединце и 7 до 21 дан за групе. 


Расписан је и трећи позив Culture Moves Europe за организацију резиденција и отворен је до 15. маја 2024.

Подели: