19.
03. 2024.

Отворен позив за уметничке резиденције у оквиру пројекта WomCom

Позив за уметничке резиденције намењене стрип ауторима и ауторкама: пријавe на уметничке резиденције у оквиру пројекта „Моћ жена у стрипу” (WomCom) су отворене. Рок за пријаву је 7. април 2024. године.

Након успешних резиденција које су организоване 2023. године у Новом Саду и у Мађарској, партнери на пројекту WomCom („Моћ жена у стрипу”) позивају све заинтересоване да се пријаве на резиденције које су предвиђене за 2024. годину, а које ће бити реализоване од 29. маја до 12. јуна у Подгорици и од 8. до 22. септембра у Загребу.
Стрипови настали током двонедељних резиденција биц́е представљени на изложбама, на онлине WomCom дигиталној платформи и објављени у штампаној антологији.

Кроз четири резиденције, учесници/е добијају прилику да креирају кратке стрипове уз менторску подршку, излажу своје радове и придруже се креативној регионалној мрежи која промовише женске гласове и перспективе.
Уколико сте заинтересовани/е за цртање стрипова који преиспитују патријархат, родну неједнакост и друге облике друштвене неједнакости, те желите да путујете, да упознајете друге уметнике/це и истомишљенике/це, онда ће вам ови резиденцијални програми бити вишеструко корисни.

Пројекат „Моћ жена у стрипу” (WomCom) одобрен је у оквиру конкурса за пројекте међународне сарадње (COOP) у оквиру програма Креативна Европа и окупља партнерске организације из Србије, Мађарске, Словеније, Грчке, Хрватске и Црне Горе. Овај двогодишњи пројекат који је започео у фебруару 2023. године, бави се оснаживањем стрип уметница, као и промоцијом њиховог равноправног третмана. Осим овога, пројекат се бави презентацијом жена у стрипу, као и друштвеним променама које се одражавају у стрипу, у вези са сликом и улогама жена у друштву. Покренут је са циљем истраживања родних улога и наратива у стрипу кроз уметничке резиденције, стрип изложбе и међународне конференције.
Пројекат су подржали Европска унија кроз програм Креативна Европа, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Цео текст позива

 

 

 

Подели: