18.
03. 2024.

Одржано прво издање фестивала Креативна Европа: Померамо границе у Новом Пазару

Креативна Европа Деск Србија у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, Градском управом града Новог Пазара и Културним центром Нови Пазар у петак 15. марта реализовала је прво издање Фестивала Креативна Европа.

Након десет година од почетка реализације програма Креативна Европа који пружа подршку установама и организацијама у пољу културе како би чувале, развијале и промовисале европску културну и језичку разноликост, као и наслеђе, те унапређивале компетитивност и економски потенцијал културних, а нарочито аудиовизуелних делатности, овај Фестивал настаје као одговор на питање како побољшати услове на културној сцени Србије укључивањем што више културних делатника из мањих средина у програм Креативна Европа.

Фестивал су отворили господин Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, госпођа Алма Ризвановић, посебна саветница у Министарству културе за област заштите и развоја националних мањина, господин Нихат Бишевац, градоначеник Новог Пазара.

„Јако је битан постицај и неговање културе у свим деловима Србије. Србија није само Београд, она је југ, север, исток и запад. Драгоцено је што је фествал организован у Новом Пазару, ми то подржавамо јер је ово град пун историје, велике културне продукције. Стрип о жени, који су направиле жене је посебан медиј, спреман да комуницира и са најмлађом публиком. Управо због тога је важно да се жена и њена улога адекватно представе, јер у супротном идемо путем родне неједнакости”, казао је Бертолини.

Фокусирајући се на теме инклузије и родне равноправности, Фестивал Креативна Европа ставља акценат како на актуелне теме у европској култури, тако и на приоритете програма Креативна Европа.
Том приликом госпођа Алма Ризвановић је изјавила: „Континуирано доприносимо инфраструктурном јачању културне понуде у Новом Пазару, и стварамо услове да у некој од наредних година Нови Пазар конкурише и буде национална престоница културе, што свакако заслужује. Културно наслеђе има симболички и идентитетски значај у свијести људи, а са економске стране представља значајан туристички потенцијал. Али, Нови Пазар треба да побјегне само од фолклористичког приказа културе и зато данас организацијом првог Фестивала Креативна Европа баш у Новом Пазару постајемо партнери у обезбјеђивању децентрализације и равноправне дистрибуције средстава из Европске уније за финансирање пројеката у области културе.”

Градоначелник Новог Пазара, господин Нихат Бишевац је изразио задовољство:
„Ово је порука да постоји потреба за децентрализацијом културе, и драго ми је што креће из Новог Пазара. Теме јесу родна равоправност и инклузија, као изузетно значајне за локалну заједницу. Сем тога, изузетно је драгоцена финансијска помоћ ЕУ управо у циљу децентрализације културе, те подршка локалним заједницама да успоставе међународну сарадњу на том пољу”, казао је градоначелник.


На програму Фестивала представљена су дела која су подршку добила кроз пројекте подржане кроз програм Креативна Европа.

Програм је започео отварањем изложбе женског стрипа „Моћ жена у стрипу” (WomCom) у фоајеу Културног центра Нови Пазар, која је настала у оквиру истоименог пројекта чији је носилац у Србији Студентски културни центар Нови Сад. Изложба обухвата радове уметница и уметника из Србије, Мађарске, Хрватске, Грчке, Црне Горе, Румуније и Словеније.
Један од циљева фестивала Креативна Европа је да подстакне локалну средину и културне актере из места у којима се реализује да аплицирају у оквиру отворених позива програма Креативна Европа, па су одржане две презентације које су одговориле на питања „Како Креативна Европа подржава сектор културе?” и „Како унапредити аудиовизуелни сектор и медије уз помоћ програма Креативна Европа”, које су одржали Бојан Милосављевић и Уна Домазетоски испред Деска Креативна Европа Србија.

Вук Радуловић, шеф Деска Креативна Европа Србија позвао је организације и установе културе из Новог Пазара и околине да се слободно обрате канцеларији Деска у Србији јер, како каже: „Улога Деска Креативна Европа Србија је да будемо подршка свима заинтересованима, како би што више установа културе, организација, појединаца са културне сцене искористило могућности за унапређење и повезивање са европским партнерима. Наша мисија је да утичемо на децентрализацију културе и будемо тачка контакта за све нејасноће, између осталог томе служе овакви сусрети као и бројни други формати које организујемо редовно попут семинара, обука и инфо дана, као и континуираних могућности за консултације. У периоду од 2021. до 2023. године кроз програм Креативна Европа подржано је укупно 175 пројеката и 161 организације из Србије, а надамо се још бољим статистикама у периоду који долази.”

У оквиру Фестивала одржана је и презентација издавачке куће „Трећи трг” која је добила средства за реализацију пројекта „РЕКС: Размена читалаца: Осам савремених европских писаца за читаоце трец́ег миленијума” кроз конкурс „Промет европских књижевних дела” у оквиру програма Креативна Европа. Том приликом Дејан Матић, писац и директор ове издавачке куће представио је преводе књига норвешког аутора Јун Фосеа, добитника Нобелове награде за књижевност за 2023. годину, као и добитнике Европске награде за књижевност Герде Блес, Максима Григориева, Фредерика Педреира, Ларе Калеје, Хараламбуса Јануа и Елизе Вилк.

У поподневним часовима на програму се се нашла два запажена инклузивна домаћа филма: „Злогоње” и „Оаза”, а након пројекција кроз разговоре са редитељима Рашком Миљковићем и Иваном Икићем, присутни су добили дубљи увид у мотиве да обе приче буду инклузивне и афирмишу различитост, као и утиске током рада на овим филмовима.

Подели: