12.
03. 2024.

Дан европских аутора 2024.

Друго издање Дана европских аутора одржаће се 25. марта широм Европе, у свих 40 земаља које учествују у програму Креативна Европа, укључујући и Србију.

Позивамо школе, књижаре, библиотеке и друге организације да организују самоиницијативни догађај везан за ову тему тог дана.
На сајту Европске комисије можете пронаћи информације о томе како се можете регистровати и учествовати.

Погледајте инспиративне приче о догађајима реализованим у оквиру прошлогодишњег, првог издања Дана европских аутора, и добићете основне идеје о томе како можете организовати ваш догађај.

Ова иницијатива настала од стране Европске комисије помаже млађој генерацији да истражи разноврсност европске књижевности, пружа прилику ученицима да учествују у активностима попут сусрета с ауторима, преводиоцима или издавачима, пружа увид у процесе објављивања дела, размену искустава итд.


Конференција у оквиру Дана европских аутора

У оквиру Дана европских аутора Европска комисија организује конференцију у Белгији посвећену неговању сарадње између књижевног и образовног сектора с циљем борбе против опадања интереса за читање код младих. Кроз овај догађај биће представљени бројни примери у Европи који показују на који начин аутори и професионалци могу сарађивати с учитељима, наставницима и школама како би развили формалне и неформалне облике приближавања књига и књижевности ученицима.


На конференцији ће учествовати представници европских институција, министарстава културе и образовања из држава које учествују у програмима Креативна Европа и Ерасмус+, представници књижевног, издавчког сектора и образовног сектора те представници организација које се баве промоцијом читања.


Погледајте програм конференције.
На догађај се можете регистровати путем линка.

 

Подели: