15.
03. 2024.

Први фестивал Креативна Европа у Новом Пазару: Померамо границе

Први фестивал Креативна Европа одржава се у Културном центру Новог Пазара 15. марта са почетком у 10:00 часова.

Поводом 10 година програма Креативна Европа, у циљу промоције Програма широм Србије, децентрализације културе, информисања о приликама за аплицирање на отворене конкурсе, едукацијама и могућностима умрежавања са иностраним партнерима, Деск Креативна Европа Србија покреће Фестивал Креативна Европа. Фестивал настаје као одговор на питање како побољшати услове на културној сцени Србије укључивањем што више културних актера из мањих средина у програм Креативна Европа.
Прво издање Фестивала Креативна Европа за тему има инклузију и родну равноправност. Програм је конципиран са идејом да представи дела настала у оквиру пројеката одобрених на позивима које расписује Европска Комисија у оквиру програма Креативна Европа, као и да пружи додатне информације о отвореним позивима и начину аплицирања за отворене позиве из потпрограма Култура и МЕДИА.

Фестивал ће отворити господин Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, госпођа Алма Ризвановић, посебна саветница у Министарству културе за област заштите и развоја националних мањина, господин Нихат Бишевац, градоначеник Новог Пазара.

Програм Фестивала Креативна Европа: филмови, изложба, презентације


У склопу Фестивала биће одржане презентације:
-„Како Креативна Европа подржава сектор културе?” и
-„Како унапредити аудиовизуелни сектор и медије уз помоћ програма Креативна Европа”,
које ће водити Бојан Милосављевић, менаџер пројеката и Уна Домазетоски, руководитељка МЕДИА Деска Креативна Европа Србија.

Вук Радуловић, шеф Деска Креативна Европа Србија даће свој осврт на Програм, његове резултате и могућности које пружа организацијама, установама и појединцима-актерима у домену културе у Србији.

Дејан Матић, писац и директор издавачке куће Трећи Трг представиће преводе књига норвешког аутора Јун Фосеа, добитника Нобелове награде за књижевност за 2023. годину, као и добитнике Европске награде за књижевност Герде Блес, Максима Григориева, Фредерика Педреира, Ларе Калеје, Хараламбуса Јануа и Елизе Вилк. Преводи су реализовани у оквиру пројекта „РЕКС - Размена читалаца: Осам савремених европских писаца за читаоце трец́ег миленијума” подржан је кроз конкурс „Промет европских књижевних дела” у оквиру програма Креативна Европа.

На програму Фестивала Креативна Европа наћи ће се и изложба женског стрипа „Моћ жена у стрипу” (WomCom) настала у оквиру истоименог пројекта чији је носилац у Србији Студентски културни центар Нови Сад. Изложба обухвата радове уметница и уметника из Србије, Мађарске, Хрватске, Грчке, Црне Горе, Румуније и Словеније.


У оквиру филмског дела програма биће приказани инклузивни филмови „Злогоње” и „Оаза”.

Детаље о агенди и програмима Фестивала погледајте у документу Програма



Прво издање Фестивала Креативна Европа реализује се у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, градском управом града Новог Пазара и Културним центром Нови Пазар.

 

 

 

Подели: