12.
02. 2024.

Инфо дан о отвореном позиву „Промет европских књижевних дела 2024”

Деск Креативна Европа Србија у сарадњи са Библиотеком града Београда и издавачком кућом „Трећи трг” представиће 19. фебруара могућности финансирања пројеката у оквиру актуелног конкурса „Промет европских књижевних дела 2024”.

Инфо дан о актуелном конкурсу биће одржан у простору Римске дворане у Библиотеци града Београда, Кнез Михаилова 56, у понедељак 19. фебруара са почетком у 12 часова (подне).

Конкурс и прилике за финансирање кроз програм Креативна Европа представиће Бојан Милосављевић, пројектни менаџер Деска Креативна Европа Србија, док ће Дејан Матић, главни уредник издавачке куће „Трећи трг”, том приликом представити два пројекта одобрена на претходним позивима. 

Презентација је намењена јавним и приватним издавачким кућама, преводиоцима/преводитељкама на европске језике и онима који се баве превођењем са европских језика, ауторима и ауторкама књижевности, бибилиотекарима/библиотекаркама, струковним удружењима у наведеним областима као и осталој заинтересованој стручној и нестручној  јавности.

Отворени позив за предлоге пројеката „Промет европских књижевних дела 2024” (Circulation of European Literary Works) у оквиру програма Креативна Европа подржава пројекте који преводе, објављују, дистрибуирају и промовишу књижевна дела белетристике.

Приоритети позива су подршка за превођење, објављивање и промоцију белетристике написане на мање распрострањеним језицима како би се повећала дистрибуција на тржиштима у Европи и шире; допринос јачању конкурентности сектора књижевности; подстицање сарадње између различитих актера, посебно продаваца књига и библиотека;
промоција и очување професије књижевног преводилаштва, укључујући принципе добрих услова рада и правичне накнаде.

У оквиру овогодишњег позива доступан је укупан буџет од 5 милиона евра, а у оквиру датих пропозиција у три категорије очекује се да укупно буде подржано око 40 пројеката.


Захваљујући активној сцени, Србија је у претходних неколико година по броју одобрених пројеката и висини одобрених средстава била једна од најуспешнијих држава у оквиру овог позива. 

 

 

Подели: