26.
12. 2023.

Завршен Међународни менторски програм у Крушевцу

Током три сусрета у Крушевцу успешно је реализован Међународни менторски програм са 15 представника и представница организација цивилног и јавног сектора из централне Србије.

Децембар смо, између осталог, искористили да у Крушевцу реализујемо Међународни менторски програм за развој предлога пројеката за позив Европски пројекти сарадње програма Креативна Европа, који је отворен до 23. јануара 2024. године.

Радили смо фокусирано са 15 представника/ца организација из централне и јужне Србије у сарадњи са Десковима Креативна Европа из Словеније, Португала и организацијом Culture Action Europe из Брисела као и домаћином програма - Алтернативним културним центром „Гнездо”. Након програма добили смо позитивне коментаре учесника. Како кажу, ово је било ново за њих, другачији начин промишљања о својим активностима и организацијама. 

Прве суботе, 9. децембра, представљен је програм Креативна Европа и конкурс Европски позиви сарадње. У сарадњи са Деском Креативна Европа Словенија, посетила нас је Матеја Лазар и са њом смо радили на дефинисању потреба и проблема а затим на њих одговорили кроз постављање циљева.  

Друге суботе, 16. децембра, програм је конципиран у сарадњи са Деском Креативна Европа Португал. Сара Маћадо (Sara Machado, менаџерка у култури) одржала је предавања о дефинисању циљних група и пројектних активности.

Током трећег сусрета, 22. децембра, програму се придружила Natalie Giorgadze, представница асоцијације Culture Action Europe која је представила своју организацију - мрежу организација које окупља, као и принципе и могућности за остваривање партнерстава. Посебан осврт током овог сусрета био је везан за тему буџетирања пројеката у оквиру програма Креативна Европа.

Један од општих циљева овог програма био је да се представници организација и институција оспособе да направе успешне предлоге пројеката, али и да се домаће организације и институције из централне Србије уз помоћ гостујућих предавача упуте и повежу са потенцијалним партнерским организацијама из њихових држава.

 

Подели: