19.
12. 2023.

Креативна Европа тренутно има 17 отворених конкурсних позива – информишите се и пријавите!

Актуелни циклус програма Креативна Европа у овом тренутку има 17 отворених позива који су намењени актерима у домену културе и креативних индустрија у Србији.

Музеји, биоскопи, архиви, галерије, позоришта, али и организације које се баве различитим уметностима, од извођачких уметности, музике, културног наслеђа, затим, издавачи, промотери књижевних дела, плесни уметници, иноватори садржаја у култури – само су неки од оних за које су креирани конкурси програма Креативна Европа.

 „Према званичним подацима Европске комисије, Србија је уврштена међу најуспешније земље по броју апликаната и броју одобрених пројеката у оквиру програма Креативна Европа. Сумирајући претходне две године, 2021. године кроз програм Креативна Европа подржана је 41 пројектна идеја са укупном сумом од 2 861 678.70 евра коју су организације из Србије добиле те године. Наредне, 2022. године подржано је 68 пројеката, а кроз програм Креативна Европа укупна финансијска подршка организацијама из Србије износила је 5,565,240,00 евра. До сада је ове године подржано 40 пројеката у укупној вредности од готово 1,4 милиона евра”, сумира шеф Деска Креативна Европа Србија, Вук Радуловић.

„Надовезујући се на искуство реализације претходног циклуса, од 2021. године актуелни програм повезује већи број земаља и располаже буџетом од 2,44 милијарде евра, који је за 50% увећан у односу на претходни програм”, објаснила је пројектна менаџерка Деска Креативна Европа Србија, Милица Рашковић. „Пројекте оцењују независни евалуатори и постоји цео временски оквир где можете видети када ћете добити резултате и када ћете потписати уговор. Дакле, уколико желите да подигнете квалитет вашег садржаја, уведете одређене иновације, видите како то раде у другим земљама или поделите неку вашу добру праксу са другим земљама у Европи ово је права прилика за вас”, додала је.

„Оснаживањем сцене на територији целе земље постижемо дугорочније резултате, подстичемо децентрализацију и равномерни развој у култури у Србији. Деск Креативна Европа Србија ће и у наредном периоду пружати сву потребну помоћ организацијама из Србије које планирају да се пријаве на позиве Креативне Европе и са тим у вези организовати догађаје које су усмерени на подизање капацитета наших организација и повећање видљивости позива Креативне Европе у нашој земљи,” закључује Радуловић.

Све информације о отвореним конкурсним позивима потражите на нашем вебсајту у сегменту Конкурси.

 

 

Подели: