27.
02. 2023.

Обука из области развоја публике у контексту европских пројеката у култури

Препознајући важност целоживотног учења и сарадње као покретача иновација и одрживог раста, Европска комисија је 2023. годину прогласила Европском годином вештина.

Иако постоје многобројни пројекти који се баве развојем публике, поље културе у Србији годинама се суочава са мањком континуираног бављења овим аспектом развоја пројеката у култури. Управо је то један од основних налаза истраживања о развоју публике у Србији, који је Деск Креативна Европа Србија спровео 2016. године. Публикација је доступна на овом линку.

Сматрајући да би развој вештина и разумевање концепата развоја публике унапредили, не само домаћи систем културе, већ и да би омогућили несметан развој европске сарадње, Деск Креативна Европа Србија организује вишедневну обуку за развој публике, која се спорадично одржава током априла, маја и јуна у хибридном формату.

Циљ обуке је усвајање специфичних теоријских и практичних знања, која доприносе развоју професионалних каријера појединаца, као и развоју деловања организација и установа у култури. Такође, посебан циљ обуке је развој капацитета установа и организација за учешће у програму Креативна Европа. Програм обуке је осмишљен тако да омогућава анализу и разумевање концепата развоја публике, као изузетно значајне смернице европске културне политике. Посебан нагласак ће бити стављен на спровођење ових концепата и њихову примену у пројектима европске сарадње из области културе.

Обука је намењена професионалцима у јавном и цивилном сектору, са искуством у осмишљавању и вођењупројеката у култури, који су заинтересовани да се придруже тимовима европских пројеката.

Програм обуке састоји се од серије интерактивних предавања о концептима развоја публике, припреми предлога пројеката за имплементацију европских пројеката сарадње - са фокусом на развоју публике, као и о анализи пројеката који се баве развојом публике, како у домаћим, тако и у европских оквирима. Затим, биће организоване две радионице практичних вежби припрема предлога пројеката.

Након завршеног програма, полазници ће бити обучени да:

  • Анализирају концепте развоја публике и разумеју њихову важност за развој европских пројеката сарадње у култури, уважавајући потребе домаћег и европског система културе;
  • Примене знања у осмишљавању и спровођењу европских пројеката сарадње са аспекта развоја публике, који се финансирају путем програма Креативна Европа, али и других програма Европске уније и путем конкурса домаћих фондова;

Обуку ће водити домаћи и европски професионалци и експрети из области културе, а програм ће се одвијати током једног месеца, два пута недељно.

Од учесника се очекује одређено искуство у реализацији пројеката у култури (барем минимално), а пожељно је флексибилно радно време током трајања обуке. Полазници обуке биће одабрани на основу њиховог досадашњег искуства у реализацији пројеката у култури и, најпре, квалитету и прилагођености мотивације за учешће у обуци циљевима обуке.

Број места је ограничен на 15 полазника. За учеснике изван Београда биће обезбеђен смештај за време трајања обуке, док путне трошкове учесници сносе сами.

Позив за пријаву учешћа је отворен до 20. марта, а пријаве се шаљу попуњавањем упитника.

Сви учесници добиће сертификат о завршеној обуци.

 

Подели: