06.
02. 2023.

Обука за менаџере финансија ЕУ пројеката у култури

Препознајући важност целоживотног учења и сарадње као покретача иновација и одрживог раста, Европска комисија је 2023. годину прогласила Европском годином вештина. Поље у културе у Србији се годинама суочава са дефицитом професионалаца у пољу финансија и администрације који би омогућили несметан развој међународне сарадње кроз имплементацију комплекснијих пројеката.

Управо из тог разлога, Деск Креативна Европа Србија, Центар за промоцију науке и Мрежа финансијских менаџера ЕУ пројеката, организују бесплатну вишедневну обуку за финансијско управљање европским пројектима у култури* која се одржава током марта у хибридном формату.

Програм обуке је осмишљен тако да омогућава савладавање почетних корака у анализи и разумевању процедура и правила управљања финансијама на пројектима подржаним средствима Европске уније. Посебан нагласак ће бити стављен на теме попут доброг планирања и спровођења пројеката финансираних кроз програм Креативна Европа.

Обука је намењена професионалцима у јавном и цивилном сектору, са искуством вођења финансија, као и фриленсерима који су заинтересовани да се придруже тимовима међународних пројеката или започну консултантску каријеру на најбољи начин. 

Програм се састоји из серије предавања о управљању пројектима (правни и административни аспекти), припреми буџета предлога пројеката, имплементацији међународних пројеката у култури у националним правно-финансијским оквирима, те примерима успешних међународних пројеката у Србији. Затим, биће организоване две радионице практичних вежби припрема предлога пројеката. 

Након завршеног програма, полазници ће бити обучени да:

  • Конструишу буџете међународних пројеката које финансира Европска унија (на примеру програма Креативна Европа);
  • Спроводе финансијске планове међународних пројеката у складу са пропозицијама програма Креативна Европа;
  • Спроводе финансијске планове међународних пројеката у складу са националним законодавством, тј. задатим административно-правним оквиром Републике Србије.

Обуку ће водити домаћи експерти за административно и финансијско управљање пројектима, а програм ће се одвијати током једног месеца, два пута недељно. 

Од учесника се очекује висок ниво познавања енглеског језика, а пожељно је флексибилно радно време током трајања обуке.

Број места је ограничен на 15 полазника. За учеснике изван Београда биће обезбеђен смештај за време трајања обуке, док путне трошкове учесници сносе сами. 

Позив за пријаву учешћа је отворен до 20. фебруара, а пријаве се шаљу попуњавањем упитника.

Сви учесници добиће сертификат о завршеној обуци.

*знања стечена на обуци се могу применити у раду у другим областима и са другим ЕУ фондовима (Хоризонт, Еразмус, COST итд.).

 

Подели: