У С П
У С П Е Ш Н Е
П Р И Ч Е
11.
07. 2024.

MAD BALKANS

Луди Балкан- транформација психијатрије кроз уметност

Носилац: Асоцијација Простор, Србија  68 312,00 €

Партнери:

UDRUZENJE ZA ISTRAZIVANJE, EDUKACIJU I PSIHOSOCIJALNU PODRSKU TAVAN, Босна и Херцеговина 38 055,00 €
DOM ZA ODRASLE OSOBE TURNIC, Хрватска 53 650,00 €
OSLOMET - STORBYUNIVERSITETET, Норвешка 39 983,00 €

Трајање пројекта: 1. новембра 2023. године - 31. децембра 2025. године

Опис пројекта:

Последњих година, према различитим студијама спроведеним широм света, ментално здравље постало је горући проблем. Према резултатима истраживања (PIN, 2022, Cov2Soul, 2021), у земљама бивше Југославије све је већи број људи који се суочавају са проблемима менталног здравља, као и недостатком услуга у заједници које би нудиле иновативне алтернативне методе за превенцију и опоравак, побољшање квалитета живота и социјалну инклузију корисника психијатријских услуга. 

Пројекат Луди Балкан- транформација психијатрије кроз уметност је креиран да одговори на постојеће изазове и недостатке у области бесплатних, доступних услуга менталног здравља у заједници заснованих на коришћењу уметности и арт терапије, праксе која се показала веома успешном у пружању подршке људима који се боре са изазовима у области менталног здравља, посебно са искуством психозе (https://www.nice.org.uk/guidance/cg178). Још један важан фокус овог пројекта је промоција уметничких дела насталих у копродукцији професионалних уметника и корисника психијатријских услуга. Мисија пројекта Луди Балкан је креирање платформе за коришћење уметности као алата подршке корисницима психијатријске неге у земљама бивше Југославије, омогућавање ко-креације уметничких дела професионалних уметника и корисника психијатријских услуга у циљу социјалне инклузије и међународне промоције праксе која се примењује на Балкану, да понуди иновативни програм курса арт терапије универзитетима у региону и нови алат за унапређење праксе особљу менталног здравља у психијатријским установама. 

Активним дијалогом и заједничком уметничком продукцијом 13 професионалаца и уметника, представника друштва у три балканске земље (Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска), и 32 корисника психијатријских услуга, уз прекограничну сарадњу, биће произведено 25 аутентичних уметничких радова кроз 88 радионица, 288 група подршке и 16 састанака. Ове активности за циљ имају да оснаже учеснике на индивидуалном нивоу и да послуже као мост између људи са проблемима менталног здравља и њиховог окружења. Кроз сарадњу са норвешким партнером – Осло Метрополитан Универзитетом (OsloMet), тренинг из арт терапије и употребе уметности као алата за пружање подршке корисницима психијатријских услуга биће понуђен као иновативна пракса у региону, кроз сарадњу са универзитетима и психијатријским установама, за 120 студената и запослених у систему менталног здравља, и биће предложен као део универзитетског наставног плана и програма локалним универзитетима до краја пројекта.

Подели: