У С П
У С П Е Ш Н Е
П Р И Ч Е
12.
03. 2024.

Викторија мини слејт 2023

Заједнички именилац свих пројеката Викторија Филма укључених у Мини слејт пројекат је да сви истражују интензивне и емоционално набијене односе у контексту изазовних друштвених питања.

„Chororo“ је друштвена драма која се бави емоционално набијеним односом између Марте, посредника специјализованог за случајеве међународног усвајања, и Марка, младог ромског дечака. Филм открива њихово бурно путовање док настоје да побегну од сурове реалности процеса усвајања укорењеног у институционализованој индиферентности. У режији лондонског редитеља Душана Лазаревића, филм је настао као копродукција Србије, Хрватске и Шпаније и намењен је првенствено биоскопском приказивању.

Потврђена копродукција Србије, Словеније и Италије са могућношћу проширења на Холандију и Словачку доноси дечији акциони филм „Giga прави море“ у режији Страхиње Савића, који је у својој суштини прича о пријатељству и штетним последицама ратних сукоба на простору бивше Југославије. По књизи познате српске дечије списатељице Јасминке Петровић, овај филм, смештен у деведесете негде у бившој Југославији док се рат полако спрема, прати дечака Гигу (9) који одлучује да направи море као рођендански поклон, његовом пријатељу Цврчку (10). Кроз задивљујући спој бајке и алегорије, филм хвата безграничну машту и друштво деце, која неустрашиво обликују сопствену стварност усред немира који их окружује.

„Плодови терора“, редитеља Деана Радовановића, прати измученог средњошколског професора који трипи дуготрајно узнемиравање од стране групе ученика предводењих манипулативним Алексом. Како учитељеви напори да тражи правду пропадају, он открива мрежу корупције повезану са Алексовим утицајним оцем. Овај психолошки трилер нуди нови поглед на живот појединца у друштву на ивици колапса. Пројекат је основан као српско-хрватско-естонска копродукција намењена првенствено биоскопској дистрибуцији.

Кратки играни филм "Цват", редитељке Тамаре Броћић, за разлику од осталих пројеката са друштвеним контекстима, истражује рани сусрет са сексуалношћу кроз митолошки призму, пратећи две девојчице, Сару и Весну, током лета 2004. у слабо насељеном селу. Док се припрема прослава Иванјдана, девојчице откривају тајне живота Веснине старије сестре Анице, сумњајући да би њен мистериозни дечко могао бити вампир.

Подели: