К О Н К
К О Н К У Р С И
У Р С И
активан
Рок:   30.11.2024.

КОНКУРС КУЛТУРА ПОКРЕЋЕ ЕВРОПУ - индивидуална мобилност #3

Отворен је трећи по реду позив за подршку међународној мобилности уметника/ца и професионалаца/ки у култури који желе да истражују, стварају, уче или се умрежавају са страним партнерима из држава које учествују у програму Креативна Европа.

Култура покреће Европу (Culture Moves Europe) је финансијска схема за подршку међународне мобилности уметника/ца и професионалаца/ки у култури, подржана у оквиру програма Креативна Европа, а који у периоду од 2022. до 2025. спроводи Гете институт у Бриселу. Циљ ове подршке је да се током периода од 3 године подржи више од 6.000 пројеката, са посебном пажњом усмереном на младе уметнике/це у настајању. До 2025. године, Култура покреће Европу ће доделити бесповратна средства уметницима/цама, културним радницима/цама и организацијама домаћинима из земаља које учествују у програму Креативна Европа, за стручно усавршавање у иностранству или међународну сарадњу, копродукцију, заједничко стварање или представљање рада новој публици.

ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ УМЕТНИКА/ЦА И ПРОФЕСИОНАЛАЦА/КИ У КУЛТУРИ

Позив за пријаву пројектних предлога у оквиру линије за индивидуалну мобилност, чији је циљ да до 2025. године подржи више од 6000 уметника/ца и професионалаца/ки за међународну мобилност, отворен је до 30. новембра 2024. године с месечним роковима за предају пријава. Пројект мобилности треба бити спроведен најкасније до 30. априла 2025, док је последњи дан за подношење извештаја 31. мај 2025. године. Индивидуална мобилност, укључујући пут до одредишта, може почети најраније 60 дана од месечног рока тј. након потписивања уговора.

НАПОМЕНА: Ако желите да започнете мобилност 30. октобра 2024., морате поднети пријаву до 31. августа 2024. Ако желите да започнете мобилност 29. новембра 2024., морате поднети пријаву до 30. септембра 2024. Ако желите да започнете мобилност 30. децембра 2024., морате поднети пријаву до 31. октобра 2024. Ако желите да започнете мобилност после 29. јануара 2025., морате поднети пријаву до 30. новембра 2024.

КАКО СЕ ВРШИ ПРИЈАВА?

Пројектни предлози морају укључити два од наведених четири циља позива:

  • ИСТРАЖИТИ – спроводити истраживање, истраживати и радити на одређеној теми или новом концепту;
  • НАПРАВИТИ – укључити се у колективни креативни процес у потрази за стварањем новог уметничког/културног дела;
  • НАУЧИТИ – Побољшати компетенције и вештине учесника/ца кроз неформално учење или сарадњу са стручњацима;
  • ПОВЕЗАТИ СЕ – Развити професионалну мрежу, ојачати професионални развој сарадникаа, укључити нову публику

Како би се пријава сматрала 'прихватљивом' и ушла у процес евалуације, подносиоци/тељке пријаве за Индивидуалну мобилност морају имати минимално 18 година, идеју за пројекат мобилности која покрива један од следећих сектора: извођачке уметностие, визуелне уметности, музику, културно наслеђе, архитектуру, дизајн и модни дизајн или књижевност и пријаву поднети на енглеском језику, у складу са временским роковима, путем портала Гете института  Goethe-Application Portal (GAP) .

КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ?

Прихватљиви корисници/це грантова су уметници/це и културни професионалци/ке или групе уметника/ца и професионалаца/ки (од две до пет особа) који имају навршених 18 година и пријављено пребивалиште у једној од 40 држава које учествују у програму Креативна Европа.

Успешни подносиоци/тељке пријава (појединачни или групни водитељ/члан) на прошлогодишњем позиву за Индивидуалну мобилност нису прихватљиви с обзиром да подршку за мобилност могу искористити само једном у периоду између октобра 2022. и јул 2025.

ГРУПНЕ ПРИЈАВЕ

Прихватљивом групном пријавом сматрају се групе од 2 до 5 уметника/ца или професионалаца/ки који чине исту кохерентну групу. Свака група треба да именује водитеља/ку групе која постаје контакт особа за комуникацију са тимом Култура покреће Европу. Водитељ/ка групе подноси пријаву у име групе; потписује уговор у име групе; ради измене и допуне; прима и расподељује средства за мобилност међу члановима/цама групе путем њихових индивидуалних банковних рачуна и подноси извештај о активностима на крају пројекта.

Сваки члан/ица групе мора имати јасно дефинисану улогу у пројекту. Сви чланови/це групе морају спроводити пројекат на истом одредишту, у исто време и у истом трајању. Сви чланови/це групе не морају законски боравити у истој држави Креативне Европе, али не смеју боравити/бити држављани/ке у земљи одредишта мобилности. Датуми путовања могу се мало разликовати од једног до другог члана/це групе, али сви чланови/це групе морају заједно боравити на месту одредишта, радећи на пројекту, током целог трајања спровођења пројекта.  

ВАЖНО! Уколико пријављујете групу, обавезно проверите да ни један уметник/ца или културни професионалац/ка у групи већ није примио средства са овог позива, јер ће у том случају пријава бити неважећа. Такође, на овом позиву биће потребно приложити и Доказ о сарадњи с међународним партнером (proof of collaboration) који мора да садржи следеће податке:

  • Кратак опис међународног партнера;
  • Име подносиоца/тељке (или групе);
  • Кратак опис сарадње са подносиоцем/тељком (или групом);
  • Трајање пројекта и планирани датум почетка и завршетка пројекта;
  • Потпис и датум међународног партнера.

Пример Доказа о сарадњи с међународним партнером наведен је у тексту конкурса, погледајте под тачком 7. Data Protection – Example of ‘Proof of collaboration from the international partner’.

МЕЂУНАРОДНИ ПАРТНЕР

Сваки пројектни предлог мобилности мора укључити једног међународног партнера, једну пројектну идеју и једну дестинацију. Међународни партнер је сарадник/ца који може бити или уметник/ца или организација који су законски регистровани и имају седиште у различитој држави Креативне Европе од оне из које долази подносилац(оци) пријаве.    

Претражите које су земље укључене у програм Креативна Европа

ВИРТУEЛНА И ХИБРИДНА МОБИЛНОСТ ЗА ПРИЈАВE ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Посебно се охрабрују да поднесу пријаву уметници/це и културни професионалци/ке с инвалидитетом. За ову групу уметника/ца и професионалаца/ки постоје две опције: пројекат мобилности или виртуелни/хибридни пројекат. За подносиоце/тељке који преферирају виртуалну или хибридну мобилност, подршка укључује дневницу од 35,00 ЕУР, која доприноси дневним трошковима током реализације пројекта. Осим тога, може се тражити подршка за приступачност како би се покрили трошкови везани за посебну асистенцију или ИТ опрему.

ТРАЈАЊЕ ПРОЈЕКТА

Трајање пројекта треба да одговара броју дана проведених у земљи у којој се реализује пројекат које мора бити оправдан и трајати:

између 7 и 40 дана за појединачне пројекте;

између 7 и 14 дана за групне пројекте.

Реализација пројекта у земљи одредишта мора бити неометана, што значи да није прихватљиво сегментирати реализацију пројекта у неколико периода и/или одлазити у друге земље током реализацијепројекта у земљи одредишта.

Три су категорије трајања пројеката и процјењују се на сљедећи начин:

Отприлике 70% за краткорочне пројекте (7 до 14 дана)

Отприлике 23% за средњорочне пројекте (15 до 21 дан)

Отприлике 7% за дугорочне пројекте (22 до 40 дана)

ПРИЈАВА ПРОЈЕКАТА

Пројекти мобилности пријављују се путем портала  Гете института  Goethe-Application Portal (GAP)

Сваки пројекат мора садржати обавезну попратну документацију која се састоји од:

  • Службеног националног идентификационог документа;
  • Доказа/потврде о законском боравку;
  • Биографија;
  • Уметнички и креативни портфолио;
  • Доказ о сарадњи са међународним партнером.

КОРИСНА ДОКУМЕНТА

Програм позива 

Пример обрасца за пријаву

Приручник за подносиоце/тељке пријава

ОБРАЧУН БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Износ бесповратних средстава наведен у фази пријаве је оквиран док се коначни износ потврђује након провере од стране тима Култура покреће Европу и као такав се наводи у уговору о додели бесповратних средстава. Култура покреће Европу делује по паушалном принципу, што значи да се износ наведен у уговору о бесповратним средствима додељује без обзира на стварне трошкове.

Финансијски допринос састоји се од два елемента: подршке за мобилност, која укључује дневнице и трошкове путовања, и додатака и подршке за инвалидност.

Подршка за мобилност укључује трошкове путовања од места законског пребивалишта до места одредишта и назад. За путне трошкове до одредишта удаљеног до 5.000 км подршка износи 350,00 евра по особи, а за путне трошкове до одредишта удаљеног више од 5.000 км подршка износи 700,00 евра по особи. Култура покреће Европу подстиче подносиоце/тељке пријава да одаберу одрживе начине путовања уз доплату за зелену мобилност, те у складу са тим на удаљености које су мање од 600 км, није прихватљиво путовање авионом, осим у следећим случајевима:

  • за особе са инвалидитетом
  • за путовање са или на острво без трајектних веза
  • због више силе или отежаних личних околности

За израчунавање удаљености препоручено је да се користи следећи калкулатор.

ДНЕВНИЦЕ И ДОДАЦИ

Дневница износи 75,00 евра по особи/по дану, а укључује трошкове смештаја, исхране, изнајмљивања опреме, јавног превоза и остале сличне трошкове током спровођења пројекта.

Кроз додатке и подршку за инвалидност, Култура покреће Европу жели омогућити приступ и учешће људи из различитих средина и профила на основу њихових индивидуалних потреба.

Додаци и подршка укључују:

- Подршку за инвалидност која је намењена особама чији инвалидитет утиче на њихову способност спровођења пројекта мобилности. Буџет се договара индивидуално са тимом Култура покреће Европу како би покрили специфичне трошкове у вези са путовањем.  

- Додатак за породицу износи 100,00 евра а односи се на родитеље/старатеље деце млађе од 10 година током спровођења мобилности. Износ је фиксан, без обзира на број деце.

- Додатак за визу намењен је трошковима који су везаниза процесе издавања виза, а износи 80,00 евра по особи.

- Додатак за зелену мобилности примењује се само за путовања изнад 600 км, те се корисници подстичу са 350,00 евра за одабир одрживог начина путовања.

- Додатак за најудаљеније регије (ОР) и прекоморске земље и територије (ОЦТ) и износи 150,00 евра по особи. 

ПРОЦЕС ОЦЕЊИВАЊА И КРИТЕРИЈУМИ СЕЛЕКЦИЈЕ

Процес евалуације укључује: проверу прихватљивости, евалуацију, стручну проверу и обавештење о резултатима. Сваку прихватљиву пријаву оцењују два независна стручњака/киње који раде независно један од другог и воде се табелом оцењивања на основу сљедећих критеријума:  

  • Који је циљ подносиоца/тељке и зашто је мобилност релевантна?
  • Је ли је пројекат адекватно планиран (са међународним партнером, трајање итд.)?
  • Који ће бити дугорочни позитивни ефекти пројекта?
  • Да ли је подносиоц/тељка размотрио/ла еколошку одрживостиу у пројекту мобилности?

Више о овом позиву сазнајте путем следећих линкова или се придружите неким од онлајн инфо сесија на којима ћете сазнати више детаља.

Гете Институт

Европска комисија

Листа земаља - учесница програма Креативна Европа

Подели: